Pages by Belinda

Panikångest och KBT

Nu tänkte jag skriva ett inlägg som för mig är väldigt jobbigt att skriva. Det är bara folk som står mig väldigt nära som vet om det här och jag skäms lite över vad jag kommer att berätta för er. 

Som många av er säkert har märkt så har jag inte bloggat på 1 månad. Jag har heller inte varit aktiv på sociala medier. Detta beror på att jag inte mår så bra just nu. Det började ungefär för 4 månader sedan och har blivit värre med tiden, men under den senaste månaden så har det blivit mer intensivt och riktigt jobbigt. 

Det är svårt att gå in på detalj i orsakerna till varför jag mår som jag mår. Det är svårt för mig själv att förstå men jag ska försöka förklara lite. 

Egentligen så har jag ingenting att vara missnöjd över i mitt liv. Jag har en underbar och stöttande familj som alltid har funnits där för mig oavsett vad. Likaså när det kommer till mina vänner och pojkvän. Men problemen som jag har just nu sitter i huvudet. Det är jag själv som skapar dem. Man kanske kan förklara det såhär: Det börjar med en liten sak som händer. Det kan t.ex. vara på jobbet. Jag kan ha jobbat på bra en hel dag. Jag vet om att personalen är väldigt nöjda över min insats. Kanske har jag gjort 9 bra saker under dagen men så händer 1 liten sak som kanske var mindre bra enligt mig och då är hela den dagen förstörd. Direkt är tankarna igång och spinner iväg. ''Tycker dem att jag är dålig nu?'', ''Tänk om dem inte vill att jag ska jobba kvar här längre?'',  ''Fan varför kunde jag inte ha gjort såhär istället?''. 

Att jag dessutom har en sjuk prestationsångest gör inte saken bättre. Jag har alltid ställt väldigt höga krav och mål på mig själv. 

Men det är liksom småsaker och tankar som sätter igång och som får mig att stressa upp mig själv, vilket ibland slutar med att jag får panikångest. Detta är någonting som jag är rädd för. Jag är rädd att jag ska få panikångest när jag är runt massa människor. Det går bra med dem absolut närmaste, men det är väldigt jobbigt. Men jag kan liksom inte styra över det. Det är som att jag tappar kontrollen över min kropp. Det känns som att man inte får någon luft och håller på att svimma. 

Jag vet att jag inte borde skämmas över det här, men för mig känns det ibland som ett misslyckande. Att jag inte klarar av det jag vill och att jag har misslyckats med mina mål. Men så är det ju inte. Jag vet att jag gör så gott jag kan. Ibland försöker jag även göra mer än vad jag klarar av. Men jag har börjat inse att såhär är det just nu och det skulle kunna hända vem som helst. 

Jag slutade jobba för några veckor sedan vilket för mig var riktigt jobbigt. Att berätta för sina arbetsgivare om en så personligt sak var tufft men det kändes bra efteråt. Alla är så fina och stöttande. Självklart är mina tankar igång angående detta ganska ofta. ''Vad ska folk tänka om mig om jag bara går hemma'', ''Tänk om folk tycker att jag är lat eller bara överdriver'' ''Fan va dålig jag är som inte ens klarar av att jobba'' Men jag försöker att hejda mig själv i dem tankarna. Jag är faktiskt bara människa och jag vet att detta är det bästa just nu. 

Jag kommer att fortsätta blogga men jag tänker inte låta bloggen stressa mig eller bli ett krav. Jag kommer att blogga om lite allt möjligt som vanligt. Bl.a. om roliga saker som jag hittar på tillsammans med mina vänner och familj. För det är inte så att jag ligger hemma och är deppig hela tiden. Jag har ingen depression. Men i dagens samhälle har jag märkt att många döms väldigt orättvist om de är sjukskrivna för psykisk ohälsa. Det är som att man inte får gör något annat än att ligga hemma och vara deppig då. Men så är ju självklart inte fallet. 

Men jag tänker inte bara låta dem här problemen trycka ner mig. Jag ska påbörja en KBT-behandling (kognitiv beteende terapi) och så får jag se vad det leder till. Om ni funderar över vad KBT är så kan ni läsa om det på den här länken. 

Men nu vet i alla fall ni som har undrat hur läget ser ut just nu. Jag ska ta hand om mig själv nu och jag hoppas att alla ni därute gör desamma! Kram<3 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas